Мъглявината Андромеда поглъща други галактики
Мъглявината Андромеда поглъща други галактики / снимкa: БГНЕС

Популярната сред писателите – фантасти гигантска спираловидна галактика Мъглявината Андромеда поглъща други по-малки звездни системи, което се съпровожда от колосални космически катаклизми, информира БГНЕС.

Материални свидетелства за това е открил изследователят от японския университет Сенсю Масао Мори, който работи заедно с група експерти от Калифорнийския университет. Техният доклад беше представен на започналото в Токио заседание на Японското астрономическо дружество. При имитация на суперкомпютър изследователите са установили, че преди около един милиард години със силата на чудовищното си гравитационно поле Мъглявината Андромеда е притеглила към себе си малка галактика. В резултат на сблъсъка между двете системи се е образувала отдавна известната на астрономите характерна “сълза”, която като че се стича от центъра на Мъглявината Андромеда.

Според изчисленията на Мори и американските му колеги след около 500 млн. земни години тя ще се превърне в пръстен около спираловидната галактика.