Мозъчен паразит може да е причина за гневните изблици
Мозъчен паразит може да е причина за гневните изблици / ThinkStock/Getty Images

Ново изследване показва, че зрели хора, които страдат от разстройство, проявяващо се в епизодични пристъпи на гняв, е по-вероятно да са инфектирани с токсоплазмоза, пише The Guardian.

"Поводите обикновено са социални провокации", казва д-р Ройс Лий от Чикагския университет.

Тъгата и гневът са най-опасни за шофьорите

"На работното място би могло да е вид междуличностно напрежение, в колата - ако ни засекат пътя", уточнява Лий.

Причинителят Toxoplasma gondii е паразит, който се възпроизвежда в котки и се разпространява чрез изпражненията им. Хората могат да се заразят чрез храна, която не е обработена достатъчно добре термично, чрез заразена вода или неизмити зеленчуци, които са били в контакт с паразита.

Предполага се, че до една трета от населението на Великобритания е заразено с паразита, който живее в тъканта на мозъка. Макар да се смята за безвреден, при бременните жени той се свързва с помятане и вродени дефекти на бебетата.

Учени обещават появата на хапче за гняв

Токсоплазмозата е в състояние да причини сериозни проблеми при хора със слаба имунна система.

Често протича без симптоми, но ефектите са предмет на активен интерес от страна учените. Изследвания показват, че заразяването с паразита би могло да се свърже с шизофрения и увеличена вероятност от пътни инциденти.

Опити върху плъхове са установили, че заразяването им с токсоплазмоза може да премахне страха им от котки. Сега учени са стигнали до извода, че паразитът вероятно има връзка и с внезапните пристъпи на гняв.

Източник: Фокус