Mozilla пуска Firefox OS до месеци
Mozilla пуска Firefox OS до месеци / снимкa: БГНЕС, архив

Мозила фаундейшън съобщи, че ще даде ход на дългоочакваната си операционна система за смартфони в средата на 2013 година, с което ще влезе в пряка конкуренция с Айос и Андроид на съответно Епъл и Гугъл.

Мозила, която стои твърдо зад идеята за открито развитие на онлайн света, показа първата си търговска версия на Файърфокс ОС в навечерието на водещото световно мобилно изложение в Барселона, Испания.

Смартфоните, оборудвани с Файърфокс ОС, изглеждат като повечето други устройства - с редица приложения и програми, които ще бъдат на разположение в онлайн магазин, и карти, разработени от Нокия.

"С подкрепата на нашата общност и отдадените ни партньори нашата цел ще бъде да изравним игралното поле и да предоставим куп съдържания и услуги, които биха изпълнили разнообразните нужди на следващите два милиарда души онлайн", обясни изпълнителният директор на Мозила Гари Ковакс, цитиран от БГНЕС.

Мозила, която се стреми да заеме третото място след Андроид и Айос, вече е привлякла 17 мобилни оператора, в това число Спринт, Чайна телеком, КДДИ, Сингтел Телефоника, Теленор и Дойче Телеком.