Млади предприемачи с успехи извън България
Млади предприемачи с успехи извън България / netinfo

Организации като Ендевър подкрепят динамично развиващи се бизнеси. Те са посланици на предприемачеството, създават иновативни продукти и представят България по света.  Това са българите с мащабни бизнес идеи, които се разрастват.

Млади предприемачи с успехи извън България
netinfo
Любoмиp Янчeв е на 21 години, но вече има собствена компания Mclimate и печели отличието „Стартъп на годината" на Националния финал на Central European Startup Awards. Младият българин създава и ycпeшнo пpoдaвa  „умни" устройства, които позволяват дистанционно управление на климата у дома, с които можем да спестим от сметката си за ток.

SoftGroup е една от първите компании в световен мащаб, които намират решение на наболял проблем -  разпространението на фалшиви лекарства. През последната година компанията успешно привлича инвестиция от 1 млн.евро, а следващата цел е привличането на нови проекти и развитие на пазари извън Европа.

Млади предприемачи с успехи извън България
netinfo
През последната година българската фирма Biodit навлиза в Испания, Белгия и Великобритания и е включена в доклада за пазара на биометрични решения за достъп в автомобилната индустрия на Technavio за 2016г. Компанията използва биометрични технологии за разработка на системи за сигурност и контрол на достъп.

Общото между тези бизнеси е, че зад тях застават Ендевър България - организация, която подкрепя динамично развиващи се предприемачи.

В световен мащаб Endeavor избира и подпомага идеи и бизнеси, които имат бъдеще да се разраснат бързо. Организацията е вече в 25 държави, а българският офис е едва 3-ти в Европа. Endeavor предоставя на селектираните предприемачи достъп до пазари, капитал и талант в мрежата си от над 3,000 ментори и инвеститори на световно ниво.

Ендевър България оперира от юни 2015. Основите на организацията полагат десет от най-успешните предприемачи в различни бизнес направления, а тяхната мисия е да подсилят предприемаческа екосистема.

„Все повече хора в България започват да обмислят предприемачеството като кариерна възможност, но данните от първия доклад на Глобалния Предприемачески Мониторинг за България от тази година недвусмислено показват, че нивото на ранна предприемаческа активност при нас все още е много ниско (3.5%)", казва Момчил Василев, изпълнителният директор на Ендевър България.  Според Василев, „иновативни продукти в различни отрасли разбиват мита, че в България могат да се развиват сполучливо само компании в областта на аутсорсинг услугите".

До момента, екипът на Ендевър България се е срещнал с над 100 компании, от които четири са селектирани официално и са станали част от световната мрежа на Ендевър, а с други три се работи на местно ниво.  Целта, която е поставил изпълнителният директор към организацията за следващата година, е да представи успешно поне още 5 български компании на международна сцена.

Кои млади предприемачи ще изгреят на международната сцена през 2017, предстои да разберем.