Microsoft се грижи и за гейм индустрията
Microsoft се грижи и за гейм индустрията / netinfo

Водещи специалисти коментират, че гейм индустрията е пред голяма заплаха от сриване. В големите компании работят твърде малко добри специалисти, те са под голямо напрежение и не успяват да дадат максимума на възможностите си. В университетите завършват все по-малко програмисти и дизайнери, на малките гейм студиа се налага да плащат солените лицензи, както "големите риби", което не им дава възможност напълно да реализират идеите си в реалност. И още и още не малки проблеми... Ето защо от Microsoft ще представят нова технология, която има за цел да отстрани голяма част от тях.

Очаква се на конференцията Gamefest, провеждаща се в Сиатъл и организирана от Microsoft, компанията да представи новата си среда за разработка - XNA Game Studio. Тя ще е насочена към младите разработчици, студентите и по-малките гейм студиа. XNA Game Studio ще е нещо като разширение на Microsoft XNA технологията, която дава на разработчиците доста инструменти и възможности за писане на игри за PC и XBOX 360. Според съобщението на компанията всеки ще може да свали от сайта им след 30 август бета версия на продукта и да го използва до края на годината безплатно. Той ще се предоставя в две версии - XNA Game Studio Express и XNA Game Studio Professional.

Използването на Express версията ще е безплатно. Хората, които разработват игри и искат те да се играят и на XBOX 360 конзолата обаче ще трябва да закупят лиценз за Professional версията - за $99 долара. "Цената е нищожна имайки предвид какви са възможностите на продукта" коментира представител на Microsoft. "Express версията е насочена към хората, които се учат, които искат да експериметнират, а Professional версията е за напредналите, за професионалистите, които ще очакват да извадят сериозни пари от игрите, които пишат. Ето защо тя е платена, макар на символична цена" добавя той.

www.kaldata.com