Microsoft с план за 40 млрд. долара за повторно закупуване на акциите си
Microsoft с план за 40 млрд. долара за повторно закупуване на акциите си / снимка: EPA/BGNES

Microsoft (“Майкрософт”) разкри планове да похарчи 40 милиарда долара за повторното закупуване на своите акции от инвеститори. Това е най-големият подобен план в историята, съобщи ВВС.

Анализаторите считат, че планът е опит на софтуерния гигант да използва свободните си средства, за да увеличи цената на акциите си, която спадна с близо 30 на сто тази година, пише БГНЕС.

Microsoft съобщи, че планът за обратно закупуване на акциите показва "доверието в растежа на компанията в дългосрочен план и нашият ангажимент да върнем капитал на нашите акционери". Анализаторите считат, че Microsoft се надява чрез този план да увеличи цената на акциите си, която спадна тази година, отчасти заради провалената сделка от 47,5 милиарда долара за закупуване на интернет портала Yahoo.

Hewlett-Packard (“Хюлет-Пакард”) и Nike (“Найк”) също обявиха подобни големи програми за повторно закупуване на акциите си. Производителят на персонални компютри ще купи обратно акции на стойност 8 млрд. долара, а планът на Nike е за 5 милиарда долара.