Мicrosoft разреши патентен спор по извънсъдебен път
Мicrosoft разреши патентен спор по извънсъдебен път / netinfo

Американският технологичен гигант Microsoft Corp. („Майкрософт”) е разрешил по извънсъдебен път спора за патента върху уеб-браузъри с чикагската компания Eolas Technologies Inc. („Еолас текнолъджис”), предаде АП. Microsoft не разкрива подробности около извънсъдебното споразумение.

Повторно разглеждане на делото, заведено от Еолас текнолъджис през 2003 г., е било насрочено за края на месеца, предаде БТА.

През 2003 г. чикагски федерален съд нареди на Майкрософт да изплати 521 млн. долара (382,8 млн. евро) на Eolas за използване на технологията, разработена от нейния председател Майкъл Дойл, докато е бил в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Патентът, който е собственост на университета, спомага за прикрепянето на малки интерактивни програми към уеб страници. Еолас притежава изключителните пазарни права върху патента. През 2005 г. отделни части от съдебното решение са били преразгледани от апелативния съд на САЩ, който постанови ново дело, посочва АП.

Междувременно Калифорния и други щати призоваха федералните антимонополни власти да удължат срока на съдебния надзор над бизнес практиките на Майкрософт, който изтича през ноември. Целта на този ход е да се осигури достатъчно време за анализ на антитръстовите нарушения на новата операционна система Windows Vista, посочва АП.