Microsoft “отваря” Vista за целите на сигурността
Microsoft “отваря” Vista за целите на сигурността / netinfo

Microsoft пусна първата си чернова (draft) на приложния програмен интерфейс (API) на Vista. Така софтуерният гигант ще помогне на компаниите за сигурност да създават продукти, които работят с функциите за защита в ядрото на Vista.

Новият API ще позволи на софтуерните разработчици да разширят функционалността на ядрото на 64-битовата операционна система Windows Vista, съобщава Microsoft на своя уеб сайт.

Тази стъпка на компанията е продиктувана от неотдавнашни оплаквания от страна на Symantec и McAfee, че Microsoft не им дава достъп до ядрото на Vista. От Symantec, най-големият производител на софтуер за сигурност, потвърждават пред cnet.com, че вече са получили материали от Microsoft, като посочват, че очакват и допълнителна информация. От McAfee също съобщават, че Microsoft им е предоставила API спецификация, която включва някои от направените препоръки от страна на компаниите за сигурност. Финалната версия на API ще бъде налична с Windows Vista Service Pack 1, който се очаква в началото на 2008, според Gartner. (БГНЕС)