Метеори Малка мечката ще прелетят над Земята преди Коледа
Метеори Малка мечката ще прелетят над Земята преди Коледа / Thinkstock/Getty Images

Пикът на Урсидите, последният метеорен поток през годината, чийто радиант се намира в съзвездието Малка мечка, ще е на 23 декември. Това съобщи за ТАСС Едуард Кузнецов, член на Научния съвет по астрономия към Руската академия на науките (РАН).

"При ясно небе до 26 декември ще може да се наблюдава метеорният поток Урсиди. Той все още е слабо изучен от изследователите, затова е трудно предварително да се определи количеството и скоростта на метеорите. Радиантът (точката, от която се появяват метеорите -бел. ред.) се намира в съзвездието Малка мечка, затова звездопадът ще се вижда най-добре в северното полукълбо" - разказва Кузнецов.

По думите на руския учен, потокът Урсиди е уникален с бавно движещите се метеори, скоростта на които е два пъти по-ниска от тази на августовските Персеиди. Максимумът на Урсидите ще е на 23 декември, твърди Кузнецов.

"Не очакваме поток с аномална яркост, но може да има и изненади" - заявява от своя страна Анатолий Денисов, член на ръководството на Асоциацията на планетариумите на Русия.

До края на годината от планетите в Слънчевата система много добре ще се виждат Венера и Юпитер. С телескоп или с бинокъл ще могат да се наблюдават Сатурн и спътникът му Титан, а също Марс и Уран.

Източник: БТА