Мечтата по Марс
Мечтата по Марс / снимка: Reuters, архив

Най-голямото разочарование за Елън Мъск, собственикът на космическата компания SpaceX, би било ако докато е жив човек не стъпи на Марс, съобщава в. „Лос Анджелис таймс”. Той дори обмислял сам да предприеме полет до Червената планета. Пред няколко хиляди зрители в зала в гр. Остин, щата Тексас, Мъск се пошегува: „Искам да умра на Марс, но не при катастрофа”.

Мъск запозна присъстващите с напредъка в разработването на космическа ракета за многократна употреба Grasshopper (скакалец - бел. ред.). При последното изпитание апаратът се издигнал на около 80 м над земята и след полет, продължил 34 секунди се приземил без проблеми на полигона на компанията „Макгрегър” в Тексас. Магнатът с гордост похвали творението на компанията си, че можело да се приземява толкова сигурно, колкото и хеликоптер.

От SpaceX се надяват тяхната програма от космически кораби за многократно използване да успее да замени приземената завинаги флотилия от американски совалки, съобщава БГНЕС.

При предишните проби през миналата година „Скакалеца” постигна съответно „тавани”от 3, 6 и 40 м. По-рано през март капсулата на SpaceX „Дракон” успешно се скачи с Международната космическа станция и достави на борда й разнообразен товар. Капсулата трябва да се приводни на 25 март в Тихия океан край калифорнийското крайбрежие.