Марсоходът „Кюриосити отново е във форма
Марсоходът „Кюриосити отново е във форма / снимка: Guliver/Getty Images

Марсоходът "Кюриосити" отново се движи, след като имаше проблеми в края на миналия месец, съобщи сайтът "Спейс". "Кюриосити" успя да прехвърли проба разтрошена скала с роботизираната си ръка в бордовата лаборатория, а след това измина 10 м.

Късо съединение спря работата на марсохода "Кюриосити"

Космическият апарат временно спря работа на 27 февруари, докато инженерите на НАСА проверяваха какво е причинило късо съединение. То стана, докато "Кюриосити" се опитваше да прехвърли проба за анализ. Тази проба стоя на ръката му две седмици. Най-накрая тя беше предадена за изследване.

Тестовете показаха, че късото съединение е станало в пробиващия механизъм на бормашината. Екипът ще продължи анализите, за да подсигури безопасността на взимането на проби в бъдеще.

Откакто кацна на Марс през август 2012 г. космическият апарат е взимал проби от повърхността шест пъти. Анализите на някои от тях показаха, че на червената планета в далечното минало е имало условия за микробен живот.

През януари "Кюриосити" започна да изследва кратера Мохаве, източник на повечето марсиански метеорити, падащи на Земята. Роувърът се е насочил към върха Шарп, който е главната му научна цел. Изкачвайки се по планината, той ще премине през много разнородна среда.