Марс се доближава максимално до Земята
Марс се доближава максимално до Земята / Thinkstock/Getty Images

Марс днес се доближава максимално до Земята. Толкова близко планетата не е била от 2005 година, съобщи в. "Гардиън".

Максималното сближаване ще е в 21,35 ч. по Гринуич. Тогава Червената планета ще е на 75 милиона километра от нас. Въпреки близостта обаче Марс няма да се вижда добре от Европа, защото е много ниско на хоризонта. Шоуто ще е най-впечатляващо от Австралия и Нова Зеландия, където Марс е високо на нощното небе, между яркочервената звезда Антарес и планетата Сатурн.

Представиха хуманоидния робот Валкирия за мисии до Марс (ВИДЕО)

Земята и Марс се приближават на всеки две години и два месеца. Това става, защото планетата ни догонва Марс и го задминава, като бегач на вътрешен коридор по писта. Явлението се нарича опозиция. При някои опозиции сближаването е по-голямо. Заради елиптичната орбита на Марс има значение дали Земята го догонва, когато е близо до Слънцето или далече.

При следващата опозиция през 2018 г. Марс ще е с 15 милиона километра по-близо до нас, т.е. на 58 милиона км.

Тази близост ще даде възможност на специалистите да направят по-подробни снимки, особено с телескопа "Хъбъл".

Разстоянието между Земята и Марс варира и може да достигне 400 милиона км заради непрекъснато променящото се положение на двете планети, докато обикалят Слънцето по овалните си орбити.

Марс се е доближавал и повече до Земята. През август 2003 г. той беше само на 56 милиона км. Подобно сближаване обаче ще има отново чак след 300 г.

Източник: БТА