Майкрософт: Windows 10 за Apple и Android приложения
Майкрософт: Windows 10 за Apple и Android приложения / Thinkstock/Getty Images

От Майкрософт се надяват да привлекат многобройна група от потребители за своята следваща версия - Windows 10, която ще бъде съвместима с всеки вид устройство - от стационарни компютри до таблети и смартфони. За да го постигне, компанията гарантира, че съвсем скоро голяма част от приложенията за Apple и Android ще бъдат пригодени и за нейния софтуер, съобщиха от СофтУни.

На първия ден от своята ежегодно провеждана тридневна конференция (29.04 - 01.05/ 2015 г.) от Майкрософт съобщиха пред многохилядната публика от софтуерни разработчици, че компанията ще предостави нови инструменти, които да помогнат в по-бързото адаптиране на Apple и Android приложенията, за да работят на всички устройства, които ще поддържат бъдещата операционна система Windows 10. Събитието се проведе под тематичното за случая название "Build" - строя, изграждам.

На конференцията бяха споменати и други от иновативните разработки на компанията - очилата за добавена реалност, HoloLens (които все още не са на пазара) и "Edge" - нов Интернет браузър, който ще бъде по-бърз и полезен от двадесетгодишния си предшественик Internet Explorer. Всичко това говори за огромното желание на Майкрософт да си върне лидерското място на пазара, откъдето Apple и Google постепенно я изместиха със силното си доминиране в софтуера за смартфони и таблети.

„Нашата цел е да превърнем Windows 10 в най-привлекателната платформа, която е била разработвана някога." - обещаващо заяви вицепрезидентът на компанията Тери Майерсън. А главният изпълнителен директор - Сатя Надела, наблегна на факта, че днешният потребител желае едни и същи преживявания без значение с какъв вид устройство работи. А с новата версия на операционната си система компанията се стреми да постигне точно това. От Майкрософт обещават, че Windows 10 ще функционира еднакво добре на компютри, лаптопи, мобилни устройства, Xbox геймърски конзоли и дори на HoloLens.

Сред козовете на компанията е и изявлението ѝ, че бъдещата версия на операционната система ще бъде ъпгрейдвана безплатно на устройства, които поддържат предходните два варианта на Windows. Майерсън предвижда, че благодарение на това в рамките на следващите от две до три години потребителите на Windows 10 в пъти ще надхвърлят милиард. А приложения за всичките им устройства ще бъдат разпространявани посредством индивидуален Windows app store.

От миналата година, когато зае позицията на главен изпълнителен директор, Надела подхвана един „основен ремонт" в компанията. Преустрои някои от най-известните програми на Майкрософт за мобилни устройства и инвестира в cloud computing (изчисления в облак) услуги, при които бизнесът плаща, за да използва софтуер, който се намира в центровете за данни на компанията.

От Майкрософт съобщиха и за няколко нови инициативи за своите Azure cloud-computing услуги, които се очертават като бързо развиващ се съперник на Amazon. Компанията пуска нови програмни инструменти за своите Azure клиенти. С тях те ще могат да създават еднакво качествени програми както за компютри със софтуер на Apple или на Linux, така и за тези с Windows операционна система.