Любители астрономи откриват нов пулсар
Любители астрономи откриват нов пулсар / снимка: morguefile.com

Участниците в проект, наречен Einstein@Home, семейство от американския щат Айова и математик от Германия по данни на радиотелескопа Аресибо са открили в съзвездието „Лисица" в Млечния път пулсар, съобщава в петъчното си онлайн издание списание „Science".

Това е първото откритие от такъв мащаб за проекта, стартирал през 2005 г., който обединява 250 000 участници в 192 държави. Всички те предоставят свободните ресурси на персоналните си компютри за обработка на данни, постъпващи от американската обсерватория LIGO и най-големия радиотелескоп в света Аресибо в Пуерто Рико, пише БГНЕС. В тези данни участниците търсят доказателства за съществуването на гравитационни вълни - явления, предсказани от Айнщайн през 1916 г., както и сигнали на пулсари - много бързо въртящи се неутронни звезди, своеобразни „маяци" на Вселената.

Крис и Хелън Колвин и Даниел Гебхард по данни на радиотелескопа са открили в съзвездието „Лисица" пулсар, отдалечен от Земята на 17 000 светлинни години. Пулсарът, наречен PSR J2007+2722 е първото подобно откритие, направено от астрономи-любители, участници в проекта.