Lockheed Martin гради шпионски самолет-светкавица
Lockheed Martin гради шпионски самолет-светкавица / снимка: Gulliver/Getty Images

Американската корпорация Lockheed Martin („Локхийд Мартин") е започнала работа по проекта на свръхзвуков шпионски самолет SR-72, който да може да лети със скорост около 5800 км/ч., предаде Би Би Си.

SR-72 e замислен като наследник на знаменития Blackbird SR-71. Основната мисия на новата машина ще бъде да събира шпионска информация от голяма височина, но конструкторите му не изключват и възможността, новият "кос" да носи на борда си оръжие. От Lockheed Martin съобщават, че SR-72 трябва да влезе на въоръжение през 2030 г., пише БГНЕС.

Blackbird извърши първият си полет през 1964 г. и беше основният шпионски самолет на американските ВВС до 1998 г. Обичайно той летеше на височина 24 000 м, а максималната му скорост беше малко над 3000 км/ч. Такива машини са необходими, тъй като шпионските сателити могат да снимат без проблеми територията на противниковата страна, но позиционирането им на нова орбита отнема много време. А новият SR-72 при скорост от 5800 км/ч. ще е в състояние да прелети разстоянието Ню Йорк-Лондон /5500 км/ за по-малко от час. При новата машина ще бъдат използвани постиженията от разработения пак от Локхийд Falcon HTV-2 /свръхзвуков високо технологичен самолет/, който при един от пробните си полети е постигнал скорост от 20 пъти скоростта на звука. Тогава температурата на обшивката на прототипа е достигнала 1927 градуса по Целзий.