Първият и най-голям космодрум на планетата - Байконур, чества своя 60-годишен юбилей, предава агенция ТАСС.

Празничните мероприятия в Кизилординската област в южната част на Казахстан, където е разположено съоръжението, започнаха още в навечерието на юбилея. В град Байконур се състоя тържествено събрание, след което започна празничeн концерт.

Празнуването на юбилея на космодрума ще бъде съвместено с мероприятията в чест на Деня на град Байконур. Те ще стартират с полагането на венци на мемориала на загиналите военни изпитатели на ракетно-космическа техника и на паметниците на конструкторите в ракетно-техническия отрасъл. На централния стадион ще бъде проведена церемония по присъждането на званието "Почетен гражданин на град Байконур".

Тук ще бъде представена и концертна програма, включваща хореографската композиция "Венец на дружбата на Байконур". Тържествени мероприятия ще се проведат и на космическата площадка, където ще пристигнат екскурзианти. Те ще посетят музея на Байконур и мемориалните домове на Сергей Корольов и Юрий Гагарин.

Вечерта на централния площад на града ще се състоят концертна програма "За теб, любим Байконур", конкурсът "Мис Байконур" и лазерно шоу. Празничните мероприятия ще приключат с фойерверки.