„Кюриосити излиза във ваканция
„Кюриосити излиза във ваканция / снимка: Guliver/Getty Images

Специалисти, които отговарят за връзката с марсохода "Кюриосити", оповестиха, че предстои временно прекъсване на комуникациите с него, съобщи сп. "Сианс е авенир".

Технически проблем? Не. Прекъсването се дължи на феномен, който се наблюдава веднъж на всеки 26 месеца в Слънчевата система - подреждане на Марс, Слънцето и Земята в една линия.

Тъй като временно ще се намира между нашата планета и тази, която обхожда "Кюриосити", Слънцето може да обърка данните, изпращани от марсохода. То би могло също да повлияе върху командите, изпращани до "Кюриосити" от Земята, и да го накара да извърши фатална за съществуването си маневра, свързана например със засядане в пясък или падане в ров. За да се избегне подобен риск, специалистите поставиха определен брой задачи на марсохода, които той ще може да извърши автономно, без да поддържа ежедневно връзка със Земята.

Естествено, през този период "Кюриосити" няма да се придвижва. Прекъсването на комуникациите ще продължи от 7 до 21 юни 2015 г. След това те ще бъдат възобновени. Всъщност връзката ще бъде прекъсната не само с "Кюриосити", а и с другия марсоход - "Опортюнити", както и с всички космически апарати, които орбитират около Червената планета.

Сред тях са сондата на НАСА MAVEN, която изследва състава на марсианската атмосфера, и индийската "Мангалиан".

Източник: БТА