Космическият кораб Орион се завърна на Земята в идеално състояние
Космическият кораб Орион се завърна на Земята в идеално състояние / снимка: БГНЕС

Новият американски космически кораб за многократно използване "Орион" днес след първия си успешен изпитателен полет, осъществен от космодрума Кейп Канаверал, се приводни в Тихия океан край бреговете на Калифорния, съобщиха от НАСА. Приводняването е станало в 8.29 часа местно време, 18.29 часа българско.

От НАСА съобщиха, че апаратът е открит от кораб на ВМС на САЩ.

"Орион" се намира в идеално състояние - подчертаха от НАСА. - Няма течове, всички системи изглеждат прекрасно."

"Целят полет от началото до края премина така, както бе планиран" - добавиха от космическото ведомство на САЩ. Специалистите сега изваждат "Орион" от Тихия океан, след което космическият кораб ще бъде доставен в Сан Диего. "Орион", който е оборудван с около 1200 датчици, направи две обиколки на Земята, отдалечавайки се от нея на максималното разстояние от 5800 км. - 14 пъти по-далеч, отколкото Международната космическа станция. При връщането си космическият апарат навлезе в плътните слоеве на атмосферата със скорост близо 32 000 км/ч, а температурата на повърхността му достигна 2200 градуса Целзий.

При доближаването на земната повърхност бяха отворени 11 парашута, които намалиха скоростта на "Орион" до 32 км/ч.

Космическият апарат се приводни близо 4 часа и половина след старта в Тихия океан югозападно от Сан Диего в Калифорния, където го чакаше кораб на американските ВМС. По време на полета той измина разстоянието от 96 000 километра.

От НАСА предвиждат "Орион", построен от компанията "Локхийд-Мартин", да стане основен многоцелеви пилотиран кораб за по-нататъшно усвояване на космоса, включително за доставяне на екипажи на астероиди и на Марс. Той е първият американски пилотиран апарат, създаден за полети отвъд пределите на орбитата на Земята след края на лунната програма "Аполо" през 1972 година.

Източник: БТА