Контактни лещи за нощно виждане
Контактни лещи за нощно виждане / снимка: Guliver/Getty Images

След всички цветни и разнообразни модели контактни лещи, учените разработват модел със специални инфрачервени лъчи, които да осигуряват перфектна видимост в тъмното.

Според изобретателите, с помощта на инфрачервена връзка новото откритие ще може да изгради сензор, способен да улавя всяка видима светлина. Те вече са изградили прототип, по-малък от нокът, за който експерти смятат, че един ден може да бъде вграден в обективи за войници или за приложение в друга сфера, с нужда от нощно виждане.

Изследователят Зауи Зонг от университета в Мичигън твърди, че стъпаловидният подход, който използват за създаването на лещите, може да доведе до ултра тънки сензори.

„Можем да направим целия проект уникално тънък. Той може да се постави върху контактна леща или да се интегрира към мобилен телефон”, коментира Зонг, асистент професор по електрическо и компютърно инженерство, отбелязва БГНЕС.

Ако проектът бъде реализиран, експертите смятат, че би могъл да стане се превърне в необходимост за най-разнообразни дейности, като с най-много положителен ефект ще се ползва от военните среди.