Компютрите и мобилните телефони бавно си пробиват път в Куба
Компютрите и мобилните телефони бавно си пробиват път в Куба / снимка: БГНЕС

Кубинците продължават да се редят на опашки за мобилни телефони, а едва 5 на сто от жителите на острова имат компютър, съобщи Ройтерс, като се позова на официални правителствени данни.

През миналата година в страната с население от 11,2 милиона души е имало 1,24 милиона телефонни линии, от които 910 000 са били частни, а останалите са принадлежали на държавни служби. Мобилните телефони са били едва 330 000.

Според данните, оповестени от Националната статистическа служба, на 100 души в страната се падат по 4,5 компютъра, но повечето от тях са в правителствени офиси, здравни служби и училища.

Преди два месеца президентът на Куба Раул Кастро легализира продажбата на компютри и мобилни телефони, които преди това бяха практически недостъпни за обикновените хора. Нещата слабо са се променили, защото високите цени на този вид техника все още са прекалено високи, отбелязва Ройтерс.

За сравнение, в Мексико, със 108 милиона души население, има 20 милиона фиксирани телефонни линии и 50 милиона мобилни телефони.

По данни на Световната банка Куба е на последно място в Латинска Америка по разпространение на компютрите, мобилните комуникации и достъпа до интернет, посочва Ройтерс.