Колайдерът започна да набира мощност
Колайдерът започна да набира мощност / снимка: Guliver/Getty Images

Големият адронен колайдер на "Европейската организация за ядрени изследвания" (ЦЕРН) бе рестартиран във вторник след двугодишен преглед и ремонт, съобщи в изявление ядрената лаборатория.

На 21 март стана късо съединение в Големия адронен колайдер, което принуди работещите в ЦЕРН да отложат новия пуск. Инцидентът стана в една от веригите на огромните електромагнити.

Машината, която представлява гигантска подземна пръстеновидна конструкция под френско-швейцарската граница в близост до Женева, сега трябва да достигне пълния си потенциал.

Комплексът включва 27-километров тунел, в който се сблъскват милиарди протони, които се сблъскват с високи скорости и създават най-различни елементарни частици.

Рестартирането на ускорителя предизвиква голямо вълнение в научната общност. Колайдерът, още при първата си фаза на изследванията, вече потвърди съществуването на частицата "бозона на Хигс".

Изследователите се надяват да направят пробив в разгадаването на други загадки на Вселената през втората оперативна фаза на с уникалната машина.

"Европейската организация за ядрени изследвания" (ЦЕРН) е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.

Източник: БГНЕС