Китайският космически кораб достигна орбита
Китайският космически кораб достигна орбита / снимка: БГНЕС

Третата китайска космическа мисия с екипаж на борда достигна орбита и се подготвя за първото излизане на китайски астронавт в Космоса, съобщи Ройтерс. Космическия кораб „Шънчжоу VII” беше изстрелян от отдалечена площадка в пустинята, за да покаже китайското технологично ниво след успеха на Олимпийските игри в китайската столица.

Изстрелването е част от космическа програма, която може да завърши с изпращането на човек на Луната. Началото на полета беше наблюдавано от милиони китайци и доминираше в държавните медии. Корабът обикаля на 343 км над Земята, като преминава през орбита всеки 90 минути. Един от тримата астронавти ще остави първата китайска следа в Космоса на следващия ден, макар че времето може да бъде променено, в зависимост от това колко време ще им отнеме подготовката.

Астронавтът ще носи скафандър китайско производство, струващ 30 милиона юана (.40 милиона). Колегата му ще е готов да му се притече на помощ, облечен в руски скафандър. Само сглобяването на скафандрите ще отнеме около 15 часа, предаде Синхуа. Първият китайски астронавт Ян Ливей отбеляза миналата година, че Китайската комунистическа партия може да открие свой клон в Космоса. Според партийните правила са достатъчни трима членове, за да има среща, а и тримата китайски астронавти са нейни членове.