Китай създава първия си изтребител „стелт”
Китай създава първия си изтребител „стелт” / снимка: sxc.hu

Китай вероятно е завършил прототипа на първия си изтребител „стелт”, съобщават докладите, които показват военната модернизация на Пекин дни преди посещението на министъра на отбраната на САЩ.

Публикувани онлайн-снимки и китайски военни източници, цитирани от японски медии, съобщават, че е завършено създаването на тестов модел на изтребител J-20. Китай планира да започне пробни полети още този месец. Плановете са изтребителят да бъде въведен на въоръжение още през 2017 г., съобщава китайски военни източници. Той ще носи големи ракети и ще може да достигне Гуам с презареждане във въздуха, макар че създаването на технология, равностойна на американския изтребител "стелт" F-22 може да отнеме още 10 до 15 години.

„Докато увеличава усилията си да напредне към открития океан, китайската армия бързо работи по модернизацията на военновъздушните си сили”, смятат японските медии. „Това ще засегне военния баланс в Източна Азия”. САЩ са в момента единствената страна, разполагаща с действащ изтребител „стелт” - F-22, отбелязва БГНЕС.

През януари 2010 г. Русия показа нов самолет, смятан за конкурентна разработка, извършена от Су. Съобщението беше направено дни преди посещението на министъра на отбраната на САЩ в Пекин, година след като Китай прекъсна военните си връзки с Вашингтон в знак на протест срещу мултимилиардна доставка на оръжия за Тайван. Оттогава контактите бяха подновени на техническо ниво.