Китай ще произвежда най-много безпилотни самолети в света
Китай ще произвежда най-много безпилотни самолети в света / снимка: Guliver/Getty Images

Според прогноза на Forecast International през следващите 10 години Китай ще се превърне в най-големия в световен мащаб производител на безпилотни самолети, съобщи Уърлд булетин. Между 2014 и 2023 г. разходите на този пазар ще се увеличат от 905 млн. долара на 2,3 млрд. И китайската Корпорация на авиационната индустрия ще стане основен производител в света.

Според информация на Avionics Intelligence AVIC вече произвежда широка гама от безпилотни самолети, включително електрическия микро въздушен самолет, LIEOE с нормален двигател, който е почти идентичен с машината на Нортроп Грумън RQ-4 Global Hawk за разузнаване, проучване и атаки, както и Sky Eye - задвижван с електричество безпилотен хеликоптер за разузнаване и насочване огъня на артилерията.

Последната машина от гамата е TL-8 Sky Dragon, която ще симулира полет на крилата ракета за обучение на китайската армия, пише БГНЕС.

Според друг източник Китай вече е разположил няколко дрона над Мианма като те действат за издирване и нападения срещу наркотрафиканти. Пекин също така използва безпилотни самолети в небето над островите Шинкаку, което безпокои Япония.

Макар че Forecast International предвижда намаляване на продукцията на дронове след 2017 г., анализатори казват, че в периода 2014-2023 г. ще бъдат произведени около 41 800 базирани на земя или на кораби безпилотни самолети, което ще струва около 10,5 млрд. долара на света.