Китай разреши достъпа до английската Уикипедия
Китай разреши достъпа до английската Уикипедия / netinfo

Китайските власти изглежда са премахнали ограничението на англоезичната версия на интернет-енциклопедията Уикипедия, но политически чувствителните въпроси като Тибет и Тянанмън все още не са достъпни.

Потребители на световната мрежа от Пекин и Шанхай потвърдиха, че имат достъп до англоезичната версия на един от най-популярните уебсайтове в света, но китайската версия е все още цензурирана. Чувствителни думи като „Тибет“ предизвикват излизане на съобщение, че браузърът не може да осъществи връзка с интернет.

Премахването на ограничението идва в отговор на забележка на инспектори от Международния олимпийски комитет към организаторите на игрите в Пекин, че интернет трябва да бъде достъпен през времето на провеждане на Олимпиадата през лятото и блокирането му „ще се отрази много зле“ на домакинството на страната.

БГНЕС припомня, че китайското правителство, което се стреми да избегне избухването на социално недоволство, продължава да контролира средствата за масова информация и често блокира и цензурира популярни уебсайтове и форуми, използвани от дисиденти.