Китай цензурира 1,8 милиона блога
Китай цензурира 1,8 милиона блога / netinfo

След като преди седмица правителството в Китай забрани отварянето на нови интернет-кафенета, стана ясно, че властите са блокирали достъпа до около 1 милион и 800 хиляди блога.

Това е било декларирано от няколко известни международни блог сайта, чийто китайски потребители веднага разбрали, че достъпът им е спрян.

"Това не се случва за първи път. Преди няколко месеца отново бяха блокирали сайта ни. Ей така - без да ни предупредят, без да обяснят защо", коментира Джинджър Тулей, собственичка на един от "забранените" сайтове.

Според главния редактор на China Digital Times Ксиао Куанг, блокирането на сайтовете има връзка с предстоящата среща на управляваща комунистическа партия. "Политиците спират критичните мнения още от рано. В интернет разпространението им е най-бързо и за това те се презастраховат от рано" добавя той.

Цензурата в Китай е една от най-добре изразените в света. Отдавна държавата използва специализиран софтуер да блокира сайтове, които говорят за демокрация, свобода на словото и други "неудобни" теми.

www.kaldata.com