Какво ще се случи със Земята и Млечния път след 4 млрд. години?
Какво ще се случи със Земята и Млечния път след 4 млрд. години? / Guliver/Getty Images

Млечният път ще се сблъска с галактиката Андромеда, която се намира на разстояние 2,5 милиона светлинни години от нашата галактика. В резултат на космическия катаклизъм ще се образува нова галактика.

Становището, разпространено от РИА Новости, е на руски учени. Сътрудниците на руската космическа агенция Роскосмос са направили и видеозапис, който показва какво ще се случи със Земята след 4 млрд. години.

Видеозаписът, качен на канала на телевизионното студио на руската космическа агенция в YouTube, показва как ще стане сблъсъкът. Според учените този процес е неизбежен, тъй като двете галактики се движат една срещу друга.

Руският астрофизик Рашид Сюняев твърди, че в резултат на катаклизма Земята ще бъде "изхвърлена" от плоскостта на нашата галактика.

Специалисти от астрономическия институт "Макс Планк" в Германия от своя страна са измерили възрастта на 70 000 звезди в Млечния път и са нанесли резултатите на галактическа карта, предаде Би Би Си. Тя потвърждава съществуваща отдавна хипотеза на космолозите, че нашата галактика се разширява, а най-древните звезди се намират в нейния център.

Новата галактическа карта, най-голямата в историята на астрономията, е била представена на 227-ото заседание на Американското астрономическо дружество.

"Ние за пръв път с безпрецедентна точност проследихме как се е формирала нашата галактика", разказва ръководителката на групата изследователи Мелиса Нес от института "Макс Планк". По думите й сега учените разполагат с данни за възрастта на звездите не само в плоскостта на диска, но и в пространството над него.

Източник: БТА