Каква е причината за взрива на ракетата Фалкон - 9?
Каква е причината за взрива на ракетата Фалкон - 9? / снимка: Guliver/Getty Images

Счупване на 60-сантиметрова подпора, която е като амортисьор и задържала контейнер с хелий във втората степен на ракетата "Фалкон-9" на компанията "Спейс Екс", вероятно е станало причина за експлозията на ракетата-носител след изстрелването й на 28 юни, съобщиха световните информационни агенции.

"Една от подпорите е поддала по време на полета", поясни собственикът на компанията Елън Мъск. Той добави, че става въпрос за предварителни резултати от изследванията и че възобновяването на полетите на ракети "Фалкон" няма да е преди септември.

Американски товарен кораб за МКС бе унищожен от взрив на ракетата

Стоманената подпора задържала контейнера с хелий под налягане в резервоар с течен кислород. Инцидентът, който е първи за "Спейс Екс", доведе до загуба на товари на борда на кораба "Дракон", сред които материали за научни експерименти, провизии - вода и храни, както и скъпо оборудване на НАСА, предназначено за Международната космическа станция (МКС). Загубата на товари е на обща стойност 110 милиона долара, се казва в доклад за американския Конгрес.

"Подпорите с дебелина 2,5 см са произведени от външни доставчици", отбеляза Мъск. Той уточни, че въпросните подпори повече няма да се използват и че следващите ще бъдат тествани преди изстрелванията.

Елън Мъск е на мнение, че инцидентът няма да повлияе върху програмата за пилотирани пилоти до МКС с "Дракон 2", които е планирано да започнат през 2017 г. Мъск освен това призна, че "Спейс Екс" вероятно е станала "прекалено доверчива" след поредица от 18 успешни изстрелвания и че този неуспех е важен урок за бъдещето.

Източник: БТА