Изтичане на вредни вещества на американския сегмент на МКС
Изтичане на вредни вещества на американския сегмент на МКС / БГНЕС

На американския отсек на Международната космическа станция по всяка вероятност е настъпило разхерметизиране на контура за охлаждане, съобщи източник от ракетно-космическия отрасъл, цитиран от агенция ТАСС.

"Според данните, с които разполагаме, в контур "Б" на охладителната система на американския сегмент, в която като реагент се използва амоняк, се е състояла разхерметизация", заявил източникът.

Според специалистите от НАСА обаче не е имало изтичане на амоняк, предаде агенция ТАСС. В акаунта си в Туитър американското космическо ведомство писа: "Изтичането на амоняк не се потвърждава. Екипажът съобщи за повишено налягане в охладителния контур".

Уточнява се, че американските специалисти разглеждат три версии при обработката на сигнала за тревога на американския сегмент на станцията. Скок в налягането, неизправност на датчика и компютърна грешка. По-рано НАСА не потвърди информацията за изпускането на вредни вещества в атмосферата на МКС, като изтъкна, че ситуацията се анализира от специалистите.

Американските астронавти ще изкарат нощта в руския отсек на Международната космическа станция  и ще се завърнат в своя сегмент през утрешния ден по обяд, заявиха източници от НАСА, цитирани от ТАСС. Екипажът ще се събуди в 10.00 ч. българско време и ако резултатите от контрола на бордовите системи бъдат в нормата, към обяд екипажът ще отвори люка и ще се завърне в американския сегмент.

За извънредната ситуация днес съобщи Роскосмос. "На американския сегмент на Международната космическа станция около 11.44 часа московско време /10.44 часа българско/ е имало изтичане на вредни вещества от системата за охлаждане в атмосферата на станцията. Сега американският сегмент на МКС е изолиран, екипажът е в безопасност и се намира на руския сегмент. Концентрацията на примеси в атмосферата на руския сегмент на МКС е в пределите на допустимите стойности", е казал представител на Роскосмос.

Евакуация на екипажа не се предвижда, съобщи за ТАСС ръководителят на Роскосмос Олег Остапенко. "Не се разглежда евакуация. Засега екипажът се намира на руския сегмент. Ситуацията се анализира".

Безопасността на екипажа е гарантирана. По-нататъшните действия, които ще бъдат предприети на американския сегмент, трябва да бъдат планирани от американската страна. Сега в Центъра за управление на полетите в Хюстън анализират информацията за състоянието на американския сегмент на МКС, е казал началникът на руския Център за управление на полетите Максим Матюшин.

Източник: БТА