Изстрелват совалката Дискавъри на 7 декември
Изстрелват совалката Дискавъри на 7 декември / netinfo

Американската космическа агенция НАСА даде зелена светлина за изстрелване на космическата совалка Дискавъри на 7 декември, четвъртък, предадоха световните агенции.

Корабът за многократно използване ще бъде изведен в орбита със седемчленен екипаж, който ще продължи изграждането на Международната космическа станция (МКС).

Ако метеорологичните условия са подходящи, Дискавъри ще бъде изведена в околоземна орбита от космическия център Кенеди в 21.35 часа местно време в четвъртък - 2.35 часа по Гринуич в петък, съобщиха на пресконференция ръководителите на програмата за полети на совалки. Дискавъри ще остане в орбита 12 дни. Астронавтите ще доставят в МКС метална конструкция за разширяване на корпуса на станцията и ще подновят цялата й електрическа и климатична инсталация.

Това ще е третото и последно изстрелване на совалка за 2006 година и четвъртото след катастрофата на совалката Колумбия на 1 февруари 2003 година, когато загинаха седмина астронавти. До 2010 година НАСА предвижда още 14 полета на совалки.