Интернет е дар Божий за диалог, заяви папа Франциск
Интернет е дар Божий за диалог, заяви папа Франциск / Guliver/Getty Images

Интернет е "дар Божий", който улеснява комуникацията, но маниакалното желание да си онлайн може да изолира хората от приятелите и семейството им, заяви папа Франциск, цитиран от Асошиейтед прес.

Франциск направи тези изказвания в послание по случай Световния ден на комуникациите на Римокатолическата църква. В него той говори за чудесата и заплахите в дигиталната ера и какво значение има това за вярващите, когато разговарят с хора от различни вероизповедания и произход.

Франциск заяви, че когато влизат в такъв диалог, католиците не трябва да са арогантни в настояването, че само те разполагат с истината - коментари, които вероятно ще подразнят по-консервативното крило в Църквата, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Предстоятелят на Римокатолическата църква отново осъди "скандалната пропаст" между богати и бедни, заявявайки, че не е необичайна гледката бездомни да спят на улицата под блясъка от светлините от пищните витрините на магазините, предаде Ройтерс.

Франциск каза, че медиите и интернет, които нарече "нещо наистина хубаво, дар Божий", могат да помогнат за събирането на хората заедно, но че дигиталните комуникации често са пречка за това хората да се опознаят.

Роденият в Аржентина 77-годишен папа осъди понякога "насилствената агресивност" на медиите и комуникациите, която е насочена основно към поощряване на консуматорството и манипулиране на другия.

Светът на медиите трябва да е загрижен за човечността, каза той. Дигиталният свят също може да е богата на човечност среда; мрежа не от жици, а от хора.