Индустрията обещава “екологични компютри”
Индустрията обещава “екологични компютри” / netinfo

Няколко от най-големите компютърни компании в света разработиха съвместно безпрецедентен график за намаляване на вредните емисии в атмосферата в рамките на програмата “Пазители на Земята” на Световния фонд за дивата природа.

Компаниите “Google”, “Intel”, “Microsoft”, “IBM”, “Lenovo”, “Hewlett-Packard”, “Dell”, “Yahoo!”, “Hitachi” и “Sun Microsystems” решиха съвместно да разработят, произвеждат и продават компютърно оборудване с индекс за ефективност на потребление на енергия 80%. До 2010 г. компаниите планират да “вдигнат летвата” на ефективност до 90%. Междувременно във Великобритания по инициатива на правителството бе сформирана научна група, разработваща персонални компютри, които ще ползват с 98% по-малко енергия от настоящите, съобщи БГНЕС.

Съвременните компютри просто ще използват около половината от употребяваната от тях енергия. Сървърите пък изразходват напразно около една трета от нея. Специалисти твърдят, че компютрите влияят в същата степен върху глобалното затопляне, както и полетите със самолет. Според разчетите новата схема ще позволи да бъдат намалени емисиите от въглероден двуокис, свързани с дейността на компютрите, с 54 млн. тона годишно.