Индийци създадоха ислямски смартфон
Индийци създадоха ислямски смартфон / снимка: БГНЕС, архив

Индийска компания създаде "ислямски смартфон", предлагащ копие от Корана, GPS приложение, насочващо към Мека, и калкулатор на даренията за благотворителната организация Закаат.

Индия е най-бързо развиващият се пазар на мобилни телефони в света с над 850 милиона абонати, включително бедни водачи на рикша и фермери. Според създателите на ислямския смартфон, мюсюлманите не са добре представени в редиците на бързо увеличаващите се потребители на мобилни телефони в Индия, но те смятат, че новият телефон ще ги въведе в дигиталния свят.

"В Индия има около 180 милиона мюсюлмани и проникването на мобилните телефони в тази общност не е достатъчно голямо. Но когато се появи продукт или услуга, на които не може да се устои, те имат потенциала да увеличат броя на потребителите. За момента имаме изключително положителна реакция на този продукт", заяви Ануж Каниш, създател на телефона.

"Религията заема много важно място в индийското общество, както и мобилният телефон. Целта ни беше да създадем продукт, който обединява двете неща, този продукт е комбинация от технология и религия, първия по рода си в Индия", допълни той.

Телефонът превежда Корана от арабски на 29 езика, включително английски, бенгалски, урду, включва хадиси на пророка Мохамед и наръчник за индийските мюсюлмани как да изпълняват ритуалите по време на хаджа в Мека и Медина, предава БГНЕС.

Каниш заяви, че компанията му се е съсредоточила върху "религиозните технологии", за да помогне на потребителите със забързан начин на живот да "останат свързани с Бога".