Индевър ще се приземи в Калифорния
Индевър ще се приземи в Калифорния / снимкa: БГНЕС

НАСА реши, че совалката "Индевър" ще се приземи в Калифорния, след като поради лоши метеорологични условия бяха отложени двата опита за кацане във Флорида, предаде Ройтерс. Кацането е насрочено за 21,25 ч. по Гринуич на военновъздушната база "Едуардс" в пустинята в Калифорния. "Индевър" се завръща със 7-членния си екипаж от 16-дневна мисия за доставка на оборудване за Международната космическа станция (МКС).

На борда на совалката "Индевър" има седем души екипаж, предаде БТА."Индевър" се завръща от 16-дневна мисия в космоса. 12 дни тя беше скачена с Международната космическа станция /МКС/, за която достави 14,5 тона оборудване, предназначено да удвои капацитета на станцията да приема за по-дълги престои от трима на шестима астронавти, припомня Франс прес. Сред донесеното от "Индевър" оборудване на МКС има машина на стойност 250 милиона долара за рециклиране на потта и урината на астронавтите и за превръщането им в питейна вода, припомня агенцията. МКС се сдоби и с нови тоалетни, хладилник, печки и нови кушетки.

Астронавтите на "Индевър" извършиха четири излизания в открития космос по време на 16-дневната мисия на совалката. Междувременно първият модифициран товарен кораб "Прогрес М-01М" успешно се скачи с МКС, съобщи ИТАР-ТАСС. Маневрата беше извършена ръчно.

На борда на "Прогрес М-01М" има над 2,5 тона товари, сред които вода, продукти, гориво, оборудване, а също новогодишни подаръци за членовете на 18-ия екипаж на МКС.