Индевър се приземи във Флорида
Индевър се приземи във Флорида / netinfo

Космическата совалка "Индевър" се приземи безпроблемно в космическия център "Кенеди", близо до Кейп Канаверал, в щата Флорида, след успешна 13-дневна космическа мисия, предадоха световните агенции.

Совалката кацна в предвидения час - 16,32 ч. по Гринуич. Мисията на "Индевър" беше съкратена с един ден заради ураганаДийн, който застрашаваше крайбрежията на щата Тексас и град Хюстън, където се намира центърът за контрол на космическите полети на НАСА.

Час преди да кацне на космодрума на космическия център "Кенеди", совалката излезе от околоземна орбита на 344 километрависочина. Преди това командирът й Скот Кели включи двата ракетни двигателя на космическия кораб, за да намали в продължение на 3 минути и 35 секунди скоростта на "Индевър" до 400 км час, която дотогава се движеше със скорост, превишаваща с
25 пъти тази на светлината.След като излезе от орбита, совалката извърши 67-минутно спускане към щата Флорида, като при навлизането в земната
атмосфера температурата на долната част на кораба, на носа му и на части от крилете достигна 1500 градуса по Целзий.Преди да кацне, "Индевър" прелетя над Коста Рика, Куба и целия щат Флорида.

Совалката излетя на 8 август, като и този път бе открита малка вдлъбнатина в термичния щит на кораба, предизвикана от удар с отчупили се парчета изолационната пяна на външния й резервоар. Този проблем е често срещан при излитането на совалките на НАСА въпреки инвестициите, които направи американското космическо управление, за да се справи с него.

Многобройни изследвания показаха, че вдлъбнатината в термичния щит не беше опасна за завръщането на совалката на Земята.Девет дни от 13-дневната си мисия в Космоса совалката прекара скачен с Международната космическа станция /МКС/. Мисията на "Индевър" беше да достави и монтира метален сегмент за МКС. С него общата дължина на станцията достигне 108 метра. "Индевър" достави на МКС и външна складова платформа със собствено тегло 3,3 тона. На совалката имаше 7 астронавти, сред които и бивша учителка. Те извършиха 4 излизания в открития космос по време намисията.