Hyundai i10 се развихря в Европа
Hyundai i10 се развихря в Европа / netinfo

Новият Hyundai i10 бе представен официално в Палермо. Това е европейският дебют на новия компактен автомобил, чиято официална премиера се състоя през ноември миналата година в Делхи. Наследникът на Atos ще излиза от фирмените заводи на Hyundai в Ченай, индийската автомобилна столица. Още една фабрика за корейските автомобили ще отвори врати в Чехия през 2009 г.

Предницата на Atos е изцяло прекроена, а резултатът е модерен европейски дизайн. Задната част на модела се е сдобила с далеч по-широки стопове, но е запазила своя азиатски вид.

Hyundai i10 е с наистина компактни размери, но предлага възможно най-доброто вътрешно пространство в класа си благодарение на колесната база, която е около 2300 мм при дължина 3565 мм и широчина от 1595 мм. Задните седалки са делими в съотношение 40:60. Моделът събира 225 л багаж, но със свалени седалки размерът на товарния отсек нараства до 910 л.

Гамата на двигателите включва два бензинови и един дизелов мотор, всичките със скромен работен обем. 1,1-литровият бензинов силов агрегат развива максимална мощност 66 к.с. при 5500 об/мин. Средният му разход от 4,3 л/100 км го класира сред икономичните в този клас. Обзаведен с него, автомобилът развива максимална скорост 152 км/ч. Дизеловият мотор също е с 1,1-литров работен обем. Той е 3-цилиндров и изключително икономичен. От септември производителите обещават 1,2-литрова версия с максимална мощност 75 к.с. Моторите се куплират с 5-степенна механична или 4-степенна автоматична предавателна кутия.

Вътрешното обзавеждане на i10 включва регулируем във височина волан, сгъваеми задни седалки, двуцветен интериор, предпазни колани на задните седалки и 2-DIN аудиосистема с възможност за включване на iPod към нея. За безопасността се грижат спирачна антиблокираща система (ABS), предпазни колани с обтегачи, въздушни възглавници за шофьора и пътника отпред, автоматичен отключващ механизъм на вратите, който освобождава ключалките в момента, в който усети удар, и високо разположен трети стоп. Списъкът от опции включва заден спойлер, 15-цолови джанти с нископрофилни гуми и др.

Около 80 000 бройки от модела се надява да продаде компанията в Европа, заяви специално за Speed-Press Веун-Вуу Лии, регионален представител на Hyundai за България. Дамите от градовете с голям трафик са основната целева група на производителите, добави още той.

Продажбите на Hyundai i10 в България започват от началото на март, а цените стартират от 8986 евро. При желание клиентите ще могат да поръчат и изключително базов пакет без климатик, който ще струва 7461 евро.

www.speed-press.com