Хъбъл засне ярка лещовидна галактика
Хъбъл засне ярка лещовидна галактика / Thinkstock/Getty Images

Галактиката PGC 83677 изглежда като самотна ярка сфера в тъмна част от Вселената. Космическият телескоп "Хъбъл" наскоро засне мека бяла светлина от въпросната галактика на фона на далечни звезди и галактики, съобщи ЮПИ.

PGC 83677 е лещовидна галактика - формата й хвърля мост между елиптичните и спиралните галактични структури. Намира се на разстояние 300 светлинни години от Земята в съзвездието Косите на Вероника.

Астрономи откриха химическа „сянка” от най-старите звезди в Млечния път

На направената от "Хъбъл" снимка PGC 83677 изглежда като бяло хало около център с ярка светлина. Предишни изследвания на галактиката наведоха на мисълта, че покрайнините й са относително спокойни, докато супермасивната черна дупка в центъра й бълва интензивна радиация.

Хъбъл засне центъра на Млечния път (СНИМКИ)

Всички лещовидни галактики имат издутина и заобикалящ я диск. Тъй като елиптичните и лещовидните галактики имат толкова много структурни сходства, някои астрономи теоретизират, че лещовидните галактики са еволюирала форма на елиптични галактики, т.е. елиптични галактики в процес на трансформиране. Досега обаче не е създаден модел, който да обяснява подобен преход.

Снимката на PGC 83677 е направена с новата усъвършенствана камера ACS на "Хъбъл", която е плод на сътрудничеството между НАСА и Европейската космическа агенция.

Източник: БТА