Хакери ударили Бундестага
Хакери ударили Бундестага / снимка: sxc.hu

Хакери са откраднали данни от Бундестага при информационна атака преди две седмици, потвърди говорител на долната камара на германския парламент, съобщава румънската агенция Медиафакс, позовавайки се на Дойче веле.

Говорителката заяви, че са установени редица случаи на изтичане на информация, но не уточни кои офиси са били засегнати и каква информация е изтекла.

"Визираните органи са уведомени и са взети ответни мерки", посочи тя.

Хакерите са успели да получат достъп преди две седмици до вътрешни сървъри на Бундестага в рамките на безпрецедентна атака, при която изглежда са използвали вируси от типа "троянски кон", посочва агенцията.

Няколко дни по-рано списание "Шпигел" съобщи, че правителствени експерти в областта на информационните технологии са забелязали предишни опити за проникване в сървърите.

Списанието посочи, без да цитира източници, че има доказателства, според които зад атаките стои чуждестранна шпионска агенция.

"Шпигел" разкри, че първите опити за шпиониране са били установени през май, след като два компютъра били заразени с вируси, които се опитали да ги свържат със сървър в Източна Европа.

Щефи Лемке, членка на германската партия Зелени, заяви, че тези изтичания на информация показват, че "ефектите от информационната атака срещу Бундестага са по-сериозни, отколкото се смяташе досега".

"Тази атака показва, че министерството на вътрешните работи напълно се е провалило в създаването на функционираща киберзащита", посочи Лемке.

Източник: БТА