Гъвкави слънчеви панели могат да захранват малки устройства
Гъвкави слънчеви панели могат да захранват малки устройства / снимка: БГНЕС, архив

Слънчеви панели, които са съставени от органични фотоволтаични клетки и могат да се произвеждат серийно са разработени в Центъра за технологични изследвания във Финландия, съобщи сп. "Сианс е авнир". Те са по-малко ефикасни в сравнение със силициевите и са предназначени за захранване на малки електрически устройства или сензори.

Панелите са проектирани така, че да складират не само слънчева светлина, но и светлина от вътрешно осветление. Те могат да бъдат поставени върху стени, прозорци или директно върху уредите, които ще захранват.

Фотоволтаичните клетки в тези гъвкави панели не са съставени от силиций както повечето външни панели, а от органичен полимерен слой с дебелина около 0,2 милиметра. Произведени са посредством технология на принтиране, която често се използва в текстилната индустрия. Следователно могат да се произвеждат серийно, като цената им е по-ниска в сравнение с тази на традиционните слънчеви панели.

Инженери от центъра тествали метода, като произвели панели с форма на листа. "Активната" площ на всеки лист е 1,44 кв. см. Нужни са 200 листа, за да се получи еквивалентът на 1 кв. м площ, която ще произведе електрически ток със сила 3,2 ампера и с мощност 10,4 вата. Ефикасността им е по-малка в сравнение със слънчевите панели на базата на силиций. Производството им обаче е евтино. Затова се предвижда да бъдат използвани за захранване на малки електрически устройства.

Източник: БТА