Гръцките власти глобиха Ериксон с над 7 млн. евро
Гръцките власти глобиха Ериксон с над 7 млн. евро / netinfo

Гръцката служба за защита неприкосновеността на комуникациите глоби Ериксон-Гърция с над седем милиона евро (7,36 млн евро) заради скандала с подслушване на телефоните на гръцки високопоставени лица, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Според службата оборудване на гръцкото подразделениена Ериксон е използвано за подслушването.

Скандалът избухна през февруари миналата година, когато стана ясно, че в продължение на почти година неизвестни лица са подслушвали мобилните телефони на премиера на Гърция Костас Караманлис и още стотина известни политици, военни, журналисти, бизнесмени, защитници на правата на човека и членове на леви групи.

Подслушването е било извършено в периода 2004-2005 г., но властите така и не успяха да разберат кой го е извършил, припомня БТА.

През декември 2006 г. службата за защита неприкосновеността на комуникациите наложи глоба на гръцкия филиал на мобилния оператор Водафон в размер на 76 млн. евро за редица нарушения в технологичния процес, които са способствали за подслушването на телефонни разговори. Компанията отхвърли обвиненията и обяви, че ще обжалва решението в съда.