Гривна помага да се наслаждаваме здравословно на слънцето
Гривна помага да се наслаждаваме здравословно на слънцето / ThinkStock/Getty Images

Британски учени изобретиха лента за ръка, която може да помогне на носещите я да се наслаждават на слънцето без здравословни рискове, като ги известява кога кожата им е погълнала достатъчно лъчи, пише „Мейл онлайн".

Експерти предупреждават, че заради страха от рак на кожата, причинен от вредните ултравиолетови лъчи, част от хората избягват излагането на слънце, лишавайки се от важния витамин Д. Този проблем би могъл да се разреши с помощта на пластмасова лента, съдържаща мастило, което изчезва постепенно под въздействието на ултравиолетовото лъчение.

Мутирали клетки, способни да причинят рак, се крият с години в тялото

Устройството ще се произвежда в три различни модела за различни типове кожа. Д-р Дейвид Хазафай от Училището по химия към Кралския университет в Белфаст казва, че гривната ще помогне и за справяне с дефицита на витамин Д.

"Тя е предназначена за хора, които осъзнават потенциалните опасности, но искат и да се радват на живота - майки, грижещи се за децата си и за себе си, възрастни хора, хора, които искат да знаят, че не се излагат на риск", обяснява Хазафай.

Лентата измерва средните ултравиолетови лъчи, които причиняват 80 процента от случаите на рак на кожата. Устройството имитира начина, по който човешката кожа абсорбира слънчевата светлина с помощта на багрило. То изчезва постепенно, докато кожата погълне максималното количество лъчение, препоръчано от дерматолозите.

Умна гривна казва кога да се мажем със слънцезащитен крем

Лентата би могла да се намаже със слънцезащитен крем, като така ще се възпроизведе реакцията на намазана кожа. Съдържащото се в устройството багрило не се разрушава, а се възстановява през нощта.

Очаква се гривната да струва между 5 и 10 британски лири и да се появи на пазара следващата година.

Източник: Фокус