Гравитационните вълни - открити с помощта на алгоритъм
Гравитационните вълни - открити с помощта на алгоритъм / Thinkstock/Getty Images

Гравитационните вълни, чието откриване се превърна в научна сензация, са били първоначално опознати и анализирани посредством алгоритъм на руския учен Сергей Клименко, предаде ТАСС.

Сега той работи в университета на Флорида и участва в проекта на американската лазерна обсерватория за гравитационни вълни.

Потвърдиха теорията на Айнщайн - има гравитационни вълни

Клименко разказа, че се включил в проекта през 1997 г., за да изпробва силите си в нова област. Той е завършил Новосибирския университет и е работил в руския Институт по ядрена физика, но по собствените му думи, през целия си живот е създавал детектори на частици, а към гравитационните вълни не проявявал интерес.

"По онова време експериментите на Обсерваторията тъкмо започваха и можеше да се обмислят някои възможности", сподели Клименко.

Повод за размисъл му дала сложната компютърна програма, която може да подбере нужната информация в потока на външния шум:

"Тя следи данните, открива сигнал, преценява доколко е достоверен и съобщава параметрите му и заключенията си. Проектирах и разработих програмата заедно с мои колеги от университета на Флорида. През 2004 г. започнаха да я използват в рамките на проекта на Обсерваторията".

Източник: БТА