Google започва конкурс за млади учени
Google започва конкурс за млади учени / снимка: БГНЕС, архив

Американският технологичен гигант Google даде началото на първото в света международно изложение на науката за младежи на възраст между 13 и 18 години, като победителят ще получи екскурзия до Галапагоските острови и стипендия на стойност 50 000 щатски долара.

„Google търси най-умните млади учени от целия свят, за да предложат интересни и креативни проекти, които да бъдат приложими днес”, съобщиха от компанията. Учениците ще могат да участват в състезанието сами или в групи до трима души, а проектите им ще бъдат приемани до 4 април т.г. Младежите ще трябва да запишат „двуминутно видео или да изготвят презентация с максимум 20 слайда, с които да представят проектите си”, посочиха още от Google. Всички материали задължително ще трябва да бъдат написани на английски език, а ако младите момичета и момчета изпитват трудности с превода, от технологичния гигант напомниха, че може да използват „Google Translate”.

Техните идеи ще бъдат оценявани от комисия, съставена от учители, отбелязва БГНЕС. „Ще се излъчат 60 полуфиналисти, чиито проекти ще бъдат качени в Интернет и ще бъдат гласувани от публиката”, отбелязаха от Google. По-късно през май пък ще бъдат обявени 15-те финалисти, които ще пътуват до централата на компанията в Лос Анджелис. По един победител ще бъде излъчен от всички три категории - от 13- до 14-годишни, от 15- до 16-годишни и от 17- до 18-годишни.