Google разработва гривна за откриване на рак
Google разработва гривна за откриване на рак / снимка: Guliver/Getty Images

Гугъл Екс - научно-изследователската лаборатория на американския интернет гигант Гугъл (Google) , която работи над футуристични проекти, като например безпилотни автомобили, е фокусирала вниманието си върху използване на наночастици за откриване на ракови клетки, съобщи сп. "Сианс е авнир". Става въпрос за амбициозен проект.

Тестват "универсална" противоракова ваксина върху хора

Андрю Конрад, който ръководи отдела "Гугъл лайф сайънсиз" в компанията, даде някои подробности за проекта. Той е базиран върху комбинирания ефект от носене на специална гривна и приемане на хапче. Онзи, който
носи гривната, трябва да погълне наночастици, които ще циркулират в кръвта му. Те се захващат за ракови клетки, които от този момент нататък излъчват флуоресцентна светлина.

Тя е регистрирана от гривната. След това наночастиците и въпросните ракови клетки стигат до дланта на ръката на ползвателя, тъй като са привлечени от магнит в гривната. Повече подробности засега не се съобщават.

Екипът на Конрад поясни, че за да се гарантира откриването на наночастиците и раковите клетки през кожата, е създал ръце от рамото до китката, покрити главно с изкуствена кожа и частично с човешка. В близко бъдеще Гугъл ще работи над изграждането на профил на "здрав" индивид, в чийто организъм няма ракова клетка.

Проектът е базиран върху данни за 175 участници доброволци, като целта е да бъдат създадени типови профили. Макар е обещаващ, проектът на Гугъл за откриване на ракови
клетки все още е в експериментален стадий. Проектът обаче вече предизвика реакциите на някои специалисти. Аниес Бюзин, която е експерт хематолог и имунолог в болницата Некер в Париж, не скри, че има известни резерви.

"Дали това технологично нововъведение ще доведе до революция в медицината и всичко, от което се нуждаем, за да поставим диагноза, ще бъде изоставено? Съмнявам се", каза Бюзин. "Диагнозата, медицинската прогноза, едно заболяване се преценяват въз основа на различни параметри - генетични фактори, рискови поведенчески фактори, имунна система. Всичко това не може да бъде сведено до технология, колкото и усъвършенствана да е тя."

Източник: БТА