Google плаща 1 млрд. на Аpple за да бъде търсачка по подразбиране
Google плаща 1 млрд. на Аpple за да бъде търсачка по подразбиране / Guliver/Getty Images

Интернет гигантът Google е платил 1 млрд. долара на Аpple за да може търсачката му да се ползва по подразбиране на устройствата на технологичния производител. Разкритието дойде от съдебни документи, попаднали в американската телевизия "Блуумбърг".

Финансовите данни са видими в документацията по иск на друг софтуерен лидер, Oracle. От там обвиняват Google, че са използвали добре познатата платформа Java при разработката на продуктите си, без да платят за това.

Част от иска представляват преписки за финансова транзакция от Google към Apple през 2014 г.

Според адвокатите на Googlе, ищците "неправилно са разкрили чувствителна и поверителна информация", която включва приходите и чистите печалби от мобилната операционна система Android. "Блуумбърг" съобщи, че според делото на Oracle, печалбите от Android са 22 млрд. долара.

Обвинителният акт гласи, че Google са използвали защитени от авторското право елементи на Java, продукт на Oracle, при направата на операционната система. Устройства с нея са на пазара от 2008 г.

Apple не е страна по делото между колегите им от Силиконовата долина, но ищците са представили информацията за огромното плащане от страна на Google.

По-късно уличаващите документи, видени от "Блуумбърг", изчезнаха от информационната система на американския съд.

Най-популярната търсачка в света и досега продължава да се използва по подразбиране в браузърите на смартфоните iPhone и различните компютърни устройства на Apple.

Източник: БГНЕС