Google отдава почит на създателя на ципа
Google отдава почит на създателя на ципа / снимка: screenshots/Google

С днешното си лого Google отдава почит на създателя на ципа Гидеон Съндбек. Един от основните елементи в света на съвременната мода намира място на заглавната страница на най-известната интернет търсачка, за да отвори прозореца на информацията за света.

Google вече е доказал способностите си, когато трябва да отдаде почит на големи личности в историята със симпатичните си "doodles". В мнозинството случаи тези картинки са лесно разпознаваеми от потребителите, но днешната хвърля в размисли потребителите не толкова заради изобретението, което е лесно разпознаваемо, а заради изобретателя.

Екипът на Google отдава почит на Гидеон Съндбек, шведският изобретател, който постигнал значителен напредък в разработването на ципа, по повод 132-та годишнина от рождението му. На основната страница на Google логото на търсачката се появява с традиционните си цветове - синьо, червено, жълто и зелено, предава БГНЕС. Единствената особеност е голям цип, който разделя на две логото. Когато потребителите кликнат върху него, големият цип на Google се разтваря и предлага разнообразна информация за изобретателя на този практичен елемент Гидеон Съндбек.

Първоначално ципът се използвал главно при ботушите и кесийките за тютюн. Трябвало да минат 20 години, за да достигне изобретението до модната индустрия. Приспособяването му към панталоните чрез използването на копчета става през 1937 г. В този смисъл самият Саундбек изобретил машина за серийното им производство. Неговата компания "Лайтинг Фасънър Къмпани", една от първите, произвеждащи ципове, се намирала в Онтарио, Канада.