Google направи Doodle за известния „Доктор Кой”
Google направи Doodle за известния „Доктор Кой” / screenshot/google

С днешния си Doodle от Днес Google отдадоха дължимото на „Доктор Кой” (Doctor Who) - един от най-обичаните сериали в историята на научната фантастика, и създадоха специален doodle. Сериалът, който стартира през далечната 1963 г. по  британската BBC, разказва за приключенията на Времеви лорд - човекоподобен извънземен, пътуващ във времето, познат като Доктора.

По повод годишнината Google измислиха забавен Doodle под формата на игра в стил Pac-Man, в която играчът трябва да премине през шест нива и да събере всяка една от буквите от логото на Google.

Според критиците и публиката „Доктор Кой” е един от най-добрите британски сериали, печели БАФТА за „Най-добра драма” през 2006 г., както и пет последователни Национални телевизионни награди между 2005 и 2010 г. Освен това Доктор Кой” е вписан е в Рекордите на Гинес като най-продължителния и успешен научно-фантастичен сериал на всички времена.

Мисиите на Доктор Кой са да изследва Вселената с помощта на своя космически кораб ТАРДИС, който на външен вид наподобява синя телефонна кабина. Заедно с редица спътници, Доктора се изправя срещу множество врагове, докато се грижи за спасяването на цивилизации и поправянето на несправедливости.

До момента 11 актьори са играли главната роля на доктора. Преходът от един актьор към друг е обяснен с регенерация, жизнен процес на Времевите лордове, чрез който Доктора придобива ново тяло и, до някъде - с нова личност. Това се получава, когато той претърпи смъртоносно нараняване.

Оригиналните серии на „Доктор Кой” са 26 сезона и се излъчват от 1963 до 1989 г. През 1996 г. е направен телевизионен филм, който е трябвало да бъде пилотен за нови епизоди, но те не са били произведени. „Доктор Кой” се връща на екран през 2005 г., продуциран от BBC с копродуцент CBC.