Google, Facebook и Yahoo призоваха към прозрачност в следенето онлайн
Google, Facebook и Yahoo призоваха към прозрачност в следенето онлайн / БГНЕС

Коалиция за повече прозрачност в интернет призова правителствата на 21 държави да направят публично достояние исканията си за следене на граждани, които получават от разузнавателните си служби, предаде АФП.

Инициативата Глоубъл нетуърк, в която влизат компании като Google, Facebook и Yahoo и Microsoft, прикани правителствата на тези държави "да публикуват исканията за електронно следене и да разрешат на компаниите, от които е искано, редовно да разкриват молбите от силите на реда и разузнавателните служби".

Американските технологични компании са под натиск след разкритията за американската програма за електронно следене Призма, чрез която Агенцията за национална сигурност е получила от тях огромен обем дигитални данни за интернет потребители, отбелязва БТА.

Интернет компаниите уверяват, че разкриват подобна информация единствено в отговор на съдебни разпореждания. Миналата седмица Google, Facebook и Yahoo внесоха молби в съда да им се разреши да разкрият обстоятелствата за исканията за информация, които получават от американските власти. Сред общо 21 държави, на които е писала инициативата Глоубъл нетуърк, са САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Канада.