Голям айсберг се е отчупил от ледника Якобсхавън
Голям айсберг се е отчупил от ледника Якобсхавън / ThinkStock/Getty Images

Учени наблюдават голяма маса лед, отчупила се от гренландския ледник Якобсхавън, съобщи Би Би Си.

Айсбергът е с площ 12,4 кв. км. Той е сред най-големите, отделяли се от ледника. Данните от спътникови снимки показват, че отчупването е станало между 13 и 19 август.

За топенето на ледовете

Якобсхавън е основен дренажен канал за гренландската ледникова покривка. Там се образуват около 10 процента от айсбергите. Веднъж освободен, ледникът се придвижва по дълъг фиорд, след което влиза в протока Дейвис и се насочва към Атлантическия океан. Смята се, че айсбергът, потопил Титаник, се е отделил от Якобсхавън.

През лятото ледът по ледника се движи със скорост десетки метри дневно. Това е един от най-бързите ледени потоци в Гренландия.

Огромен айсберг се откъсна от ледник в Северна Гренландия

Европейската космическа агенция следи положението със спътниците "Сентинъл". Според специалистите, ако от ледника са се отчупили 12,5 кв. км, при положение, че ледът достига дълбочина до 1400 м, обемът на айберга ще е около 17,5 куб. км. Това изглежда много за Гренландия, но не и в сравнение с Антарктика, където се отчупват ледени блокове с площ хиляди квадратни километра. При всички положения, челото на ледника, от което се отделя маса, сега е с няколко километра по-назад.

Източник: БТА