Големият адронен ускорител в ЦЕРН ще бъде рестартиран през 2009 година
Големият адронен ускорител в ЦЕРН ще бъде рестартиран през 2009 година / netinfo

Разследването в ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания), предизвикано от голямо изтичане на хелий в сектор 3-4 в Големия адронен ускорител, е показало, че най-вероятната причина за инцидента е неизправност в електрическата връзка между два магнита. Температурата в повредения сектор трябва да бъде повишена до стайна, а магнитите – да бъдат проверени. Това ще отнеме три или четири седмици, съобщават от пресцентъра на ЦЕРН.

Генералният директор на ЦЕРН Робърт Аймар коментира, че след успешния старт на ускорителя на 10 септември тази година, без съмнение инцидентът е нанесъл психологически удар върху учените по цял свят. „Не се съмнявам, обаче, че ще преодолеем тази спънка с непреклонност и старание", подчерта Робърт Аймер. Заради продължаващото разследване, предстоящото отстраняване на повредата и задължителния зимен период за проверка на техническата експлоатация на обекта, задвижването на ускорителя се отлага за пролетта на 2009 година.

Големият адронен ускорител на елементарни частици е най-мощният в света. Той бе пуснат на 10 септември тази година като целта на уникалния експеримент е да бъде разгадано раждането на Вселената.